SHARE

Nakoľko sa v týchto dňoch pripravujem na svoju prvú nomádsku výpravu, zistil som, že niektoré veci ohľadom víz do Thajska nie sú úplne najlepšie popísané na stránke Thajského konzulátu a tak som sa rozhodol, že napíšem článok, kde upresním všetko okolo:

Kedy potrebujete víza?

Ak idete do Thajska na menej ako 30 dní – víza nepotrebujete

Čo ak idem na menej ako 30 dní, ale po pár dňoch sa do Thajska vraciam?

Na tento účel sú viacvstupové víza, ALE: je tam potrebné pomerne dosť dokladov a prišlo mi to už celkom komplikované. Vzhľadom na to, že víza na 30 dní sú zdarma, môžete to „obabrať“ tak, že pôjdete na 30-ty deň na výlet niekam mimo Thajska a po pár dňoch sa vrátite – to by malo byť v poriadku. Thajskí colníci hľadajú v pase informáciu, kedy ste Thajsko naposledy opustili a ak sa im zdá, že to bolo len „pred chvíľou“ tak vás do Thajska nevpustia. To sa ale stáva hlavne takým špekulantom čo idú ešte v ten deň naspäť do Thajska. Odporúčanie sú aspoň 3 dni mimo. Samozrejme postupujete riziko, že vás colník nevpustí a budete musieť na najbližšiu inú colnicu :). Hold dobrodružstvo.

Čo ak budem v Thajsku viac ako 30 dní bez víz?

Nič vážne sa nedeje. Na colnici pri výstupe z Thajska zaplatíte pokutu, zistím to presnejšie ale ide o cca 15 Euro na deň.

Môžem víza do Thajska predĺžiť priamo v Thajsku?

Áno, budete ale musieť na Imigračné do Bangkoku. Napríklad 60 dňové turistické víza idú bez problémov priamo v Thajsku predĺžiť o ďalších 30 dní za (zístím presne) asi 20 Euro.

(Office of Immigration Bureau, Bangkok 10120, Tel.: (66-2)141-9889, alebo na http://www.immigration.go.th)

Ak idete na viac ako 30 dní, máte tieto možnosti

  • turistické jednovstupové víza na 60 dní (platia max 90 dní od vystavenia) – 30 Euro
  • turistické viacvstupové na 6 mesiacov – 150 Euro

Vystavenie víz je do jedného dňa, avšak thajský konzulát pracuje iba 2 hodiny do týždňa, t.j. každú stredu od 10.00 do 12.00, čiže technicky víza dostanete o týždeň – ďalšiu stredu.

Môžem požiadať o vystavenie víz na počkanie / na mieste?

Áno, bez problémov – robí to tak väčšina ľudí. Cena + 15 euro.

Čo potrebujete na vybavenie víz?

Turistické jednovstupové:

  • PAS (platný 6 mesiacov po konci vašej cesty)
  • dotazník – stiahnuť TU – vyplniť ANGLICKY!
  • aktuálna fotografia 4x6cm
  • spiatočná letenka (uhradená v plnej výške)
  • doklad o dostatočnom objeme financií (cca 550 Euro)
  • doklad o ubytovaní v Thajsku

Turistické viacvstupové:

  • pas platný minimálne 6 mesiacov po návrate
  • čitateľne a kompletne vyplnený dotazník
  • aktuálna fotografia žiadateľa (4 x 6 cm)
  • doklad o trvalom pobyte alebo povolení na pobyt na území Slovenskej republiky ( fotokópia občianskeho preukazu)
  • doklad o aktuálnom finančnom stave vo výške minimálne 200 000 Bahtov (čo je 5 000 Eur) na osobu za posledných šesť mesiacov
  • doklad o zamestnaní od zamestnávateľa,resp.doklad zo školy (ak žiadatelia študujú), alebo doklad z úradu práce (v prípade, že sú žiadatelia nezamestnaní)
    doklad o spiatočnej letenke – fotokópia
  • doklad o ubytovaní v Thajsku
  • konzulárni úradníci si vyhradzujú právo požiadať o ďalšie doklady podľa potreby

Kde je Thajský konzulát?

Bratislava – výšková budova Incheby, 17. poschodie. Hlásite sa na vrátnici, kde vám ochotne poradia ohľadom víz čo a ako – aj skontrolujú formulár. Udajú vám poradie (ja som prišiel cca 10:30 a bol som 14-ty v poradí, nabudúce tam prídem radšej 9:30)

pasted_image_8_12_16_11_15
UPDATE: Choďte modrou cestou, hlavnej cesty (Viedenská) je závora – povedzte, že idete na konzulát, parkovanie je zdarma.

Od kedy platia víza?

POZOR! Víza platia od dátumu, kedy si o ne požiadate. To znamená, ak idete na 2 mesiace do Thajska a máte a letíte 1. januára (prílet zrejme 2. januára), nechoďte vybavovať víza skôr ako 30 dní pred doletom do Thajska, t.j. pred 3. decembrom!

Akú fotografiu?

Dobrá otázka, na stránke konzulátu sa píše že 4x6cm. Na formulári, ktorý majú na vrátnici že 2,5×3,4 cm. Neviem, beriem si so sebou oba rozmery.

UPDATE: Zobrali aj normálny pasový formát 3,5 x 4,5 cm.

Letenka uhradená v plnej výške?

Toto neviem ako kontrolujú, ja si beriem potvrdenie o zaplatení letenky – email z Pelikánu a samotnú „letenku“ resp. to čo posiela Pelikán v prílohe ako „lenteku“.

Čo ak nemám spiatočnú letenku?

Treba mať. T.j. skúste niečo vymyslieť :)

Doklad o dostatočnom objeme financií

Ohľadom tohto som sa pýtal priamo na konzuláte – stačí im vytlačený výpis vášho účtu z Internet bankingu, musím tam byť však uvedené vaše meno.

Doklad o ubytovaní v Thajsku

Beriem so sebou potvrdené rezervačky z booking.com (nie sú zaplatené (a dajú sa stornovať), dúfam, že s tým nebudú robiť caviky)

LEAVE A REPLY